Styreleder for Aust-Agder museum og arkiv Torunn Ostad gleder seg stort over utviklingen:

«Det er gledelig å se at folk strømmer tilbake til museene etter en krevende periode med pandemi. Men besøkstallene kommer selvsagt ikke av seg selv. Dyktige og kreative ansatte har lagt ned mye arbeid i utstillinger og aktiviteter, og da er det jo veldig gøy at folk opplever at vi leverer noe som er relevant, lærerikt og underholdende.»

Økningen fordeler seg jevnt på de ulike museene. «Vi ser tydelig at spennende aktiviteter og arrangementer er det som gir mest besøk, ikke minst av barnefamilier», sier Ellen Aslaksen, direktør ved Aust-Agder museum og arkiv. Aktivitetsdagen Viking & Villrein rundt Jernvinnemuseet på Hovden i oktober samlet ca. 1000 deltakere og Vårmarked på Hagebruksmuseet i Grimstad var en annen publikumsfavoritt som samlet over 500 personer. På KUBEN ble det for første gang arrangert julemarked med 40 lokale utstillere hvor 1500 besøkende tok turen innom. Den nye arkeologiske utstillingen på KUBEN, Livstegn, må også tilskrives mye av æren for de gode besøkstallene i 2022.

«Nesten halvparten av de som besøker museene våre er barn og barnefamilier. Blant disse var det nesten 6500 barn. Dette er en prioritert målgruppe for oss, og vi jobber hele tiden med å lage gode tilbud for barnefamiliene», sier Aslaksen. Museene er også en viktig arena for skolene i deres undervisning, og det blir hvert år lagt ned store ressurser i å utvikle gode pedagogiske skoleopplegg.

Aust-Agder museum og arkiv hviler ikke på laurbærene. Planleggingen for vår- og sommersesongen er godt i gang. De gleder seg til å åpne dørene til mange og mangfoldige museer og til å vise fram den store bredden i tilbudet. De er stolte av å kunne by på vandringer i Hamsuns fotspor i Grimstad, ny internasjonal draktutstilling på KUBEN i Arendal og levende kulturarv gjennom Kulturpatrulja i Setesdal, bare for å nevne noe.