I 2023 feiret Arendal og Risør 300 år, og det var mye aktivitet på KUBEN relatert til byjubileene. Det ble åpnet tre nye utstillinger, i tillegg til utendørsutstillingen De hvide Seil i Arendal sentrum.

På Evje var det 4300 mineralinteresserte som jaktet på skatter i gruva i Mineralstien.  Dampbåten Bjoren seilte på Byglandsfjorden med passasjerer fra inn- og utland. Kulturpatrulja formidlet tradisjonsmusikk og dans fra Setesdal gjennom hele sommeren.

Grimstad bys museer åpnet ny utstilling på Norsk Hagebruksmuseum i anledning 100-årsjubileet for Statens Gartnerskole. I løpet av sommeren klinkbygde far og sønn Gjeruldsen en rosjekte utenfor Sjøfartsmuseet. Også omvisningene i Knut Hamsuns dikterstue på Nørholm var godt besøkt.

«I år har vi satset bredt på å samarbeide med gode venner utenfor museene våre om å utvikle nye tilbud. I Arendal ga særlig byjubileet en gylden mulighet for oss til å knytte nye kontakter. Samarbeidet med Arendal voksenopplæring, Tyholmen frivilligsentral og Med hjerte for Arendal om draktutstillingen Stolt og staselig er vi selvsagt ekstra stolte av. I Grimstad fikk vi sammen med Kystlaget Terje Vigen vist publikum levende tradisjonshåndverk. Jeg har stor tro på denne typen samarbeid og vi ser tydelig at spennende aktiviteter og arrangementer er det som gir mest besøk», sier Ellen Aslaksen, direktør ved Aust-Agder museum og arkiv.

Museene er også en viktig arena for skoler og barnehager.  Hvert år blir det lagt ned store ressurser i å utvikle gode pedagogiske opplegg og aktiviteter. I 2023 har Aust-Agder museum og arkiv tatt imot flere skoleklasser enn noen gang, og har hatt besøksrekord både i høstferien og i sommersesongen.

«Nesten halvparten av de som besøker museene våre er barn og barnefamilier. Dette er en prioritert målgruppe for oss, og vi er opptatt av at også nye befolkningsgrupper skal finne veien til våre museer, sier Aslaksen. «De gode publikumstallene er til stor inspirasjon for oss til å utvikle tilbudet vårt videre.»

Styreleder for Aust-Agder museum og arkiv Torunn Ostad er begeistret for utviklingen:

«Denne publikumsøkningen viser at Aust-Agder museum og arkiv virkelig klarer å nå ut til et bredt publikum. Våre museer har dette året hatt et rikt og mangfoldig program med stor tematisk bredde. Dette har folk fått øynene opp for. Bak besøkstallene står det et lag av dyktige og kreative ansatte som har lagt ned mye arbeid i utstillinger og aktiviteter. Da er det jo veldig gøy at folk opplever at vi leverer noe som er relevant, lærerikt og underholdende.»

Vår- og sommersesongen 2024 nærmer seg, og det er mye å glede seg til. Det blir blant annet byvandring for barn i Grimstad og en unik utstilling med en vikingskatt på KUBEN i Arendal til høsten. På Setesdalsmuseet blir det utstilling om de forsvunne stavkirkene i Setesdal, og til høsten åpner utstilling med smakebiter fra kunstsamlingen etter kunstneren Olav Bjørgum.

 

FOTO: 

  1. Kulturpatrulja, Setesdalsmuseet. Foto: Setesdalsmuseet

  2. Vårmarked ved Hagebruksmuseet: Det var mange fremmøtte og god stemning da det tradisjonelle vårmarkedet ble arrangert ved Hagebruksmuseet i juni. Foto: Lillesandfotografen.  

  3. Plantefarging av garn under Tall ships races i Arendal i august, Foto: Joanna Sunnset
  4. Åpning av utstillingen Stolt og staselig på i juni på KUBEN, Foto: KUBEN