Få kan matche de drøye buksene som setesdølene liker å sprade rundt i. Men hvordan fant disse ekstravagante benklærne sin rette form, slik vi kjenner dem i dag? Buksene var faktisk så drøye at den gamle illustrasjonen som pryder forsiden av årets Aust-Agder-Arv hadde en disclaimer. Personen som ble avbildet var faktisk en ekte person, forsikret kunstneren.
Tar lokalhistorien på alvor
I Aust-Agder-Arv 2024-25 kan du lese den fantastiske historien om dalebuksens forvandling utover på 1800-tallet. Men utover dette er det også mye annet å glede seg over. Blant annet vil du kunne lære mer om alle forviklingene som fant sted rundt slaveskipet Fredensborg i tiden like etter forliset. Og i forlengelse av dette kan du også bli med på seilas til Vestindia og inn i en forrykende orkan. Er du sugen på nyere historie, kan du glede deg over saftige bilder fra Agderpostens pressefotoarkiv, som nå er blitt en del av KUBENs samlinger. Eller du kan bli med ut i villmarken, i fotsporene til en legendarisk jeger og preparant ved Næs verk, som kan regnes som den første gjenstandskonservatoren ved museet i Arendal. Sist, men ikke minst – vi fyrer opp under en 400 år gammel diskusjon om hvor i huleste Rygjarbit egentlig lå. Alt dette – og mye mer!
Kort sagt: Aust-Agder-Arv 2024-25 tar lokalhistorien på alvor, enten du vil vite mer om verdens lengste bukser, sjøfartens mørke kapitler eller hva unge Magnus Olsen egentlig foretok seg ved skolebiblioteket på 1890-tallet.
Årboka er nå tilgjengelig i en bokhandel nær deg – og selvsagt også på KUBEN!
Om årboka
Aust-Agder-Arv er årbok for Aust-Agder museum og arkiv. Årboka formidler historie, men er også en viktig del av institusjonens historie. Årboka har sine røtter tilbake til 1946, og gis ut i samarbeid med Aust-Agder museums- og arkivlag.
Redaktør for boken er Kristoffer Vadum, arkivar og seniorforsker ved KUBEN. Boken lanseres på KUBEN onsdag 1. oktober klokken 18.00.
På lanseringen vil noen av forfatterne presentere sine arbeider. Det blir mulighet for å stille spørsmål og kjøpe årboken. Gratis inngang, enkel servering.